Ceremoniespreker/trouwambtenaar

“We hebben allemaal passies. Dit is één van de mijne! Ik zie graag zoute waterlanders die soms bij aanvang al niet te stoppen zijn of juist later zachtjes rollen. En ik ben dol op het geluid van gierend lachen om wat er gezegd wordt of zachtjes grinniken om wat er in stilte wordt gevoeld. En als mensen elkaar dan na de ceremonie met glanzende ogen en blossen om de wangen vastpakken, omdat dit moment intens werd gedeeld, dan ervaar ik groot geluk.”

Dit ben ik

Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Trouwen is één van de meest bijzondere momenten in een mensenleven. Ik vind het een eer om daaraan een bijdrage te mogen leveren, ongeacht wie er trouwt. Liefde is wat mij betreft liefde: eerste, tweede of derde liefde, nieuwe liefde, oude liefde, man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw. Het maakt me , iedere keer weer, trots en blij als ik het vertrouwen krijg om de liefde te delen.

Anouk Schröder-Vreeswijk

Mijn naam is Anouk Schröder-Vreeswijk, bouwjaar 1977, getrouwd met de leukste echtgenoot van de hele wereld en trotse moeder van twee zoons. Ik heb verschillende dingen gedaan, waaronder twaalf jaar met plezier gewerkt in het basisonderwijs. Er zijn veel dingen die ik leuk vind om te doen, maar vooral de omgang met mensen, klein en groot, met een stropdas of in t-shirt, geeft mij de meeste voldoening. Mijn kracht ligt in het omzetten van gedachten, gevoelens en wensen van mensen in persoonlijke toespraken. Ik schrijf en vertel jullie persoonlijke verhaal in een ceremonie die helemaal op jullie is afgestemd.

BABS

Het beroep van ceremoniespreker/trouwambtenaar leek me al langer op het lijf geschreven. Ik heb een goede pen, een fijne stem en hart en hoofd voor kleine en grote momenten. 

Toen ik na het insturen van een sollicitatiefilmpje bij de gemeente Gorinchem werd aangenomen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), heb ik een gat in de lucht gesprongen. Een paar weken later volgde de beëdiging voor de rechtbank in Dordrecht en dat is gevierd met een taartje en bubbels. 

Dit is mijn stijl

Voordat mijn man en ik ‘ja’ tegen elkaar zeiden, heb ik me bij huwelijksvoltrekkingen van anderen meerdere malen groen en geel geërgerd. Verhalen uit de oude doos, cliché’s en standaardspeeches waar de namen van het bruidspaar ‘ingeplakt’ waren, flauwe grappen; dát wilde ik per se niet tijdens onze ceremonie. 

Mijn trouwwensen

Ook hadden we nog andere wensen op ons lijstje: ‘s avonds trouwen, geen bruidspaar vóór of na ons op de locatie, 
(live-) muziek tijdens de ceremonie, veel ruimte voor inbreng van dierbaren en zelf aan elkaar vertellen waarom we zo dol zijn op elkaar, wat de ander bijzonder maakt en waarom we voor elkaar kiezen. 

En al die wensen zijn uitgekomen, want wij hadden onze  trouwambtenaar zorgvuldig uitgezocht.  De ceremonie was absoluut het hoogtepunt van onze trouwdag. 

Jullie trouwceremonie

En nu maak ik alweer sinds 2013 samen met bruidsparen van hún ceremonie een onvergetelijke moment. Hierin staan zij en hun liefde centraal,  maar ik heb ook aandacht voor de mensen om hen heen. 

Waar komen jullie vandaan? Wie wonen er nog meer in je hart?  Samen reizen we terug in de tijd, dwars door alles heen wat fijn was en dát wat pijn deed.  Ik kan verhalen en vertalen van en voor familie, vrienden, kinderen...zelfs dieren....en zelfs het heel stil blijft, hoor ik wat er gezegd wordt.

En wat ik terug geef, is spontaan, informeel, stijlvol, warm, écht, met ruimte voor een lach en een traan. Het is mij niet snel te gek, er is ruimte voor interactie, zonder te vergeten dat een huwelijksvoltrekking een officiële gebeurtenis is. Ik spreek Engels en verder ingestudeerd alle talen ;-).

Zo werk ik

Om een persoonlijke invulling aan jullie ja-woord te kunnen geven, is het belangrijk dat er een wederzijdse klik is. Iemand aan kunnen kijken, een stem horen, voelen of het goed is. Daarom kom ik het liefste ruim voor jullie trouwdag in beeld. 

Kennismaken

Kennismaken mag bij mij thuis in Valkenswaard of online . Jullie kunnen dan je wensen, ideeën en gedachten met me delen. En we bespreken wat ik voor jullie kan betekenen. Uiteraard is dit kennismakingsgesprek helemaal vrijblijvend. Ik trek er een uur voor uit en breng hier niets voor in rekening. Vaak gaan mensen na dit gesprek weg met een hoofd vol stof-tot-nadenken en een ik-heb-er-zin-in-kriebel.

Hoe dan verder?

Na dit gesprek ontvangen jullie per mail een offerte, zodat je precies weet waar je (ook wat de financiën betreft) aan toe bent. Voelt het goed en gaan we met elkaar in zee? Dan ondertekenen we de offerte. Zodra ik jullie handtekeningen onder de offerte heb ontvangen, reserveer ik de trouwdatum. Dat betekent dat ik voor die dag geen andere opdracht meer aanneem.

Jullie hoeven geen aanbetaling te doen; kwestie van vertrouwen. Uiterlijk 30 dagen voor de ceremonie stuur ik de factuur. 

Ik kom ruim voor de grote dag naar jullie toe voor een uitgebreid gesprek om alles te horen over jullie leven samen. Ook krijgen jullie ‘huiswerk’  van me en benader ik graag mensen die dicht bij jullie staan. Ik wil jullie en jullie dierbaren leren kennen. Met jullie wensen en mijn ervaring krijgt de ceremonie vorm en maak ik een draaiboekje op.

Op de trouwdag ben ik ongeveer een uur van te voren op de trouwlocatie aanwezig en verzorg ik jullie trouwceremonie. Deze duurt meestal 50 minuten. Daarna vertrek ik, vaak ongemerkt. 

Trouwen in Gorinchem

Als trouwambtenaar werk  ik niet alleen onder mijn eigen naam. Ik ben ook verbonden als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) aan de gemeente Gorinchem. Vanwege die verbinding mag ik niet onder mijn eigen naam werken in Gorinchem.


Trouwen jullie in Gorinchem en wil je graag door mij getrouwd worden? Dan kun je dit aangeven. Als ik heb bevestigd dat ik beschikbaar ben, dan trouw ik jullie als trouwambtenaar namens de gemeente. 

Toestemming en bevestiging

Als er een toestemming is voor de door jullie gekozen datum en locatie en ik ben beschikbaar, dan kunnen we een afspraak maken. Tijdens deze afspraak maken we kennis en nemen we jullie ceremonie door.

Ook als trouwambtenaar van de gemeente Gorinchem zal ik er alles aan doen om van jullie huwelijkssluiting een unieke belevenis en een eerbetoon aan jullie liefde te maken. 


Echter, dan volgen we wel de regelgeving die door de gemeente is bepaald.

Kosten in Gorinchem

De kosten voor mij als jullie trouwambtenaar in de gemeente Gorinchem zitten in de leges van de gemeente verwerkt.  De gemeente Gorinchem bepaalt dat zelf op basis van de dag, de tijd en de locatie. Jullie betalen niet aan mij, maar aan de gemeente Gorinchem. Daar komt niets bij als je voor mij kiest.